Beställ fler paket från samma rosteri så sänker du fraktkostnaden och sparar på miljön.

Kaffelärling Malning

Som bloggtiteln påpekar är jag väldigt ny som kaffedrickare. På en semester till Costa Rica, upptäckte jag att kaffe inte alltid smakar som bränd träkol. Min fru startade Toppkaffe.se under året och jag får följa med på resan.  Jag har turen att ha fått lära känna några mycket begåvade människor i kaffebranschen som hjälper och guidar mig hur jag verkligen kan njuta och uppskatta kvalitetskaffe. Den här bloggen är tänkt att få dela med mig av denna upptäcktsresa. Jag vet att jag kommer att skriva fel så meddela mig så jag kan ändra och dela gärna ditt åsikt.

Kaffe är en fantastisk dryck. Det malda rostade kaffet du använder för att göra ditt kaffe har genomgått en mängd olika behandlingar från hur det odlas (kaffeträd tycker om social distansering), till hur frukt plockas, bönorna bearbetas och naturligtvis hur den rostas. Resultatet är något underbart, hundratals organiska föreningar som kan stimulera dina smaklökar. Lite som en fantastisk symfoni, hur dessa organiska toner blandas ihop kan resultera i en melodi som Bach skulle vara stolt. Men man kan få ett diaboliskt brus som liknar en fyra åring med en gammal trumkit. Du är konduktören. Med bara en liten ansträngning kan du ha din egen Symphony Number 5.

Kommersiellt kaffe tenderar att vara överrostat eftersom det är lättare att spela en enda ton än en melodi. Detta överrostning lägger till rök och brända smaker som kallas "djärva" av marknadsavdelningar. Om du verkligen vill veta hur kaffe kan smaka, spendera lite extra och köpa ett kvalitetskaffe. 

Den goda nyheten är att köpa ett bra specialkaffe eller premiumblandning ger dig en fantastisk utgångspunkt. Hemligheten är att extrahera smakerna i rätt balans. En kopp kaffe är i princip varmt vatten med utspädda föreningar. Bryggningsprocessen gör det möjligt för föreningarna att röra sig från bönorna och extraheras i vattnet och detta är huvudsakligen i form av lösligt material. Hur mycket av varje förening som extraheras är det som bestämmer smakprofilen. Oljor som inte upplöses kan också vara närvarande men det är ett ämne för en annan blogg.  

Jag använder en V60, som är ett pappersfilter i en hållare fylld med malt kaffe som man häller varmt vatten långsamt över. Andra metoder kan behöva anpassning, jag kommer att lära mig om dem en dag! 

En av de viktigaste faktorerna som styr extraktionen av de lösliga föreningarna är storleken på de malda kaffekornen. Ju mindre malningen är, desto mer ytarea per gram kaffe och desto mer extraktion. Så varför inte bara mala till damm? För mycket extraktion kan resultera i att vissa föreningar överväger mer känsliga smaker och kaffet kommer att smaka bittert. För lite extraktion så blir kaffet tunt och surt. 

 

Så vad är den perfekta slipstorleken. Det finns inte någon som matchar alla kaffebönor och alla bryggtekniker. Extraktion påverkas också av vattentemperatur och nedsänkningstid. Men det finns några allmänna riktlinjer du bör följa (enligt mig).

 

 • Använd INTE en bladkvarn. Dessa produkter maler i alla olika storlekar. Du har ingen chans att få till bra kaffe. Använd en borrkvarn. Jag talar av erfarenhet. 

 

 • Använd fräscht kaffe och se till att förvara det på ett bra sätt 

 

 • Var modig att testa dig fram. När du köper ett nytt kaffe, smaka det och justera. Ett kaffe som du kanske sa "inte bra" blir ett "wow den är fantastiskt" eftersom bär, citron och andra smaker dyker upp. Var medveten om att smaken på kaffe förändras när det svalnar, så ge det en chans.

 

 • Försök att hålla saker konsekventa, till exempel bönans vikt och vattentemperatur. Men var medveten om hur dessa faktorer också kan justeras. Är smaken bra men inte tillräckligt intensiv, kanske lägg till mer kaffe, men lek inte med allt samtidigt då blir det svårt att veta vad det var som gjorde kaffet till ”WOW”.

 

 • Vissa kaffe är sura, några av de bästa kaffe jag har haft har en smak av citron eller svartvinbär. Det är häftigt. Men om smaken är inte är behaglig är det troligt att kaffet under-extraheras, så minska malstorleken. Det har effekten av att öka ytan, men också saktar flödet av varmt vatten genom kaffet. 

 

 • För hårt, för bittert, öka malstorleken. Du kanske vill prova detta om du bara får de mörkare smakerna ”och saknar den frukt du gillar. 

Mitt viktigaste tips är att ha kul och våga testa. På en fin solig dag brygger du ett par koppar med olika malningar och smakar sida vid sida medan du sitter i solen och tittar på när dagen går förbi. Den enda nackdelen är att du kan börja dricka mer kaffe när du upptäcker hur många fantastiska smaker man kan få fram.

   

    

  Så det är mina nybörjarnas tankar.